ÉPIDÉMIE CORONAVIRUS COVID-19
Conformément aux décisions gouvernementales et mesures de déconfinement, certains lieux, équipements, structures, etc... peuvent rester fermés ou rouvrir avec des horaires modifiés. Obtenez toutes les infos en direct par téléphone, mail ou sur le site internet de nos partenaires et via notre chat et page Facebook.

Entirely renovated and redesigned in agreement with its creator and architect Oscar Niemeyer, the Petit Volcan contains a unique library.

La bibliothèque Niemeyer vue depuis les travées du premier étage

Le Havre, a concrete library!

Entirely renovated and redesigned in agreement with its creator and architect Oscar Niemeyer, the Petit Volcan contains a unique library. Offering a range of atmospheres where everyone is sure to find the fruit of their research by following a scenographic pathway, the Niemeyer library is undeniably one of the major players in Le Havre’s cultural life.

Les travées de la bibliothèque Niemeyer du Havre
Siège design au petit Volcan Le Havre

An architectural design from Le Havre

The Espace Oscar Niemeyer is, by its creator’s own admission, one of his most successful works. The brightness of the glass roof is perceptible from all sides of the building and forms an essential landmark, just like the main staircase.

The rough concrete elements interact with the chestnut wood flooring with its warm notes. Rugs placed here and there mean you can sit on the floor. The furniture is designer, classic or created by the architect.

The sensual curves of an immaculate white drawn by Oscar Niemeyer dialogue with the vertical and horizontal structures of Perret’s grey, pink and golden concrete.

L'escalier monumental de la bibliothèque Niemeyer
Découvrir la presse quotidienne à la bibliothèque Niemeyer
Se poser dans un comfortable fauteuil surplombant la base du cratère de la bibliothèque Niemeyer

A library in the heart of town

Today, a library is a place of life and discovery. Here, you can read, listen to music, watch a film on a tablet, as well as have a coffee, or “brunch” on a Sunday morning. Mixing curves and concrete, the Niemeyer space opens out onto La Colombe, a restaurant whose name evokes the shape of the buildings as seen from the sky.

 

Opposite the space is the commercial basin and the installation of one summer in Le Havre, “Impact”, with the water jets playing with the footbridge as a backdrop.

Located in the heart of the Halles Centrales district, the library is surrounded by bars, restaurants and brasseries for all tastes.

Impact, de Stéphane Thidet
instagraminstagraminstagraminstagraminstagram